• SV Hoogvliet

    De historie van s.v. Hoogvliet vóór de fusie met s.v. Rijnmond gaat ver terug. Zo komen we in de jaren 1925 - 1930 twee voetbalverenigingen in Hoogvliet tegen, één aan de de kant van de Zuidzijdsedijk en één aan de kant van de Noordzijdsedijk. 

    Aan de Zuidzijdesedijk speelde Stormvogels, uitkomend in de ‘ZAC’ - zaterdagcompetitie. 

    Aan de Noordzijdsedijk speelde DVO ( Door Vrienden Opgericht ). Zij speelden alleen op feestdagen of speciale gelegenheden en was een team, bestaande uit vrienden, familie, etc. DVO speelde zijn wedstrijden op Jan van der Linden's opgespoten stortgrond, daar waar nu de oprit naar de Botlekbrug is. In de volksmond werd dit de ‘Jassestort’ genoemd.

     Stormvogels speelde op een terrein van opgespoten los zand. Aan beide zijden van het ‘ veld’ stonden twee palen in de grond met daar tussen een gespannen touw, de doellat! 

    Het terrein werd ‘de Lokkert’  genoemd en was vlak bij de watermolen. 

    Gespeeld werd er met een leren bal, die bij elkaar gespaard was met punten, die men kreeg bij de aankoop van North State sigaretten, vijf punten bij ieder pakje. Uiteraard werd er heel wat gerookt om de vereniging te helpen! 

    De leren bal was overigens ook natuurlijk niet zoals de ballen van nu. Deze ballen moest men eerst oppompen en dan met een veter dichtrijgen. 

     In 1934 werd besloten om samen te gaan en op 1 augustus van dat jaar werd de Hoogvlietse voetbalvereniging HVV opgericht. Betrokkenen bij deze oprichting waren de heren Leenman, van Es, Venemans en de Herder. Na de oprichting werd dhr. Venemans de voorzitter.

    Dhr van Es was vóórdat hij in Hoogvliet kwam wonen een bekende speler van Hermes DVS. Toen hij in Hoogvliet ging voetballen vond hij het maar niets dat hij zich achter de dijk moest omkleden en zich na afloop niet kon wassen. Zo werd hij de stuwende kracht achter het verkrijgen van een nieuw terrein. 

    Na lang onderhandelen kon een stuk land bij de Dorpsstraat van het Polderbestuur worden gehuurd, en toen naast het terrein een houten woonhuis belangeloos door de Shell beschikbaar werd gesteld waren ook de was- en kleedproblemen van de baan. Het duurde echter tot 1 maart 1935 voor er voor het eerst gespeeld kon worden. Het veld moest namelijk eerst gedraineerd worden, men deed dit met takkenbossen. De openingswedstrijd was tegen van Es' oude club Hermes DVS en het was maar goed dat er gedraineerd was want het goot die avond met bakken uit de hemel. Na afloop van wedstrijden en trainingen was altijd groenteboer Langstraat aanwezig. Bij hem kon men limonade en halve liters bier kopen.

    Vanaf de oprichtingsdatum in 1934 was er ook al jeugd. Nog niet zo georganiseerd als nu, de leeftijden liepen een beetje uit elkaar. Of je nu 12 of 15 was maakte niets uit, men speelde gewoon met elkaar. Maar hoe dan ook, er was een echt juniorenteam wat o.a. deelnam aan de zgn. DOTO-competitie, een kleine competitie, georganiseerd door verenigingen uit de omgeving. Tot 1940 was de naam van de vereniging HVV. Omdat er in Den Haag ook een club was met die naam, werd deze gewijzigd in VVH(oogvliet). Tijdens de oorlogsjaren werd er zo goed en zo kwaad als het ging gewoon doorgevoetbald.( Alleen werd de KNVB ‘omgedoopt’ tot NVB, omdat in die jaren het koninklijke er af moest.)

    In 1941 werd VVH kampioen in hun competitie en moest men een beslissingswedstrijd spelen tegen MFB voor promotie naar de NVB. Helaas werd deze wedstrijd verloren en duurde het tot 1949 voor men promoveerde naar de KNVB. Wat komt men nog meer tegen als men in vogelvlucht door de geschiedenis loopt ?

    Bijvoorbeeld dat men in 1955 beslissingswedstrijden moest spelen om het kampioenschap van Nederland met tegenstanders als IJsselmeervogels, DOS Kampen, Quick Boys en Zwaluwen-Leeuwarden.

    De thuiswedstrijd tegen Quick Boys werd zo druk bezocht dat de hele Dorpsstraat vol stond met supportersbussen uit Katwijk.

     Het was ook in het seizoen 1955-1956 dat men verhuisde van de Dorpsstraat naar de Balikpapanstraat. Lang heeft men hier echter ook niet gespeeld, want op aandrang van de gemeente en de Shell ontstond in 1960 de fusie tussen VVH(oogvliet) en Delta Sport, en een mooi complex met 5 velden aan de Herikweg werd de nieuwe thuishaven.

    De naam van de nieuwe vereniging werd s.v. Hoogvliet ( Delta Sport was een vereniging met meerdere sporten, maar door gebrek aan kader bleef op een gegeven moment alleen nog de voetbalafdeling over ).

    Speelde men in de jaren '50 en '60 nog in de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal, toen de financiële vergoedingen hun intrede deden kon men dat niveau niet meer vasthouden, want er werd natuurlijk geen ‘dup’ betaald bij s.v. Hoogvliet.

    Een gezonde amateurbasis was en bleef de doelstelling. Van 1960 tot 1987 werden aan de Herikweg wisselende successen geboekt totdat men in 1987 ging fuseren met s.v.Rijnmond en de naam gewijzigd werd in Rijnmond Hoogvliet Sport.